Ontwerp van een Social Sofa voor de nieuwe bibliotheek in Deventer

Wow, wat was deze opdracht een cadeautje...
De bibliotheek van Deventer is verhuisd naar een prachtig nieuw pand op de Stromarkt. Gisteren was de eerste dag van het grote openingsfeest, en toen werd buiten ook een bankje onthuld...
Felloo, het bedrijf dat de cloud communicatie had verzorgd gaf de bibliotheek namelijk een bijzonder cadeau: een Social Sofa. Dit zijn betonnen banken die al op veel plekken in Nederland geplaatst worden, en het doel hebben om bewoners te verbinden met elkaar. 
Alice van Diepen, de directeur van de bibliotheek in Deventer, vond het mooi om een illustrator of ontwerper uit Deventer te vragen, en zo kwamen ze bij mij! Als kinderboeken illustrator werk ik eigenlijk altijd op een plat vel papier, dus dit was heel bijzonder om te doen! De bank is steentje voor steentje beplakt met mozaïek door de medewerkers van KonnecteD. Wat een monnikenwerk! Ik heb samen met hen het ontwerp op de bank getekend, en zij hebben vervolgens maanden zitten puzzelen en plakken. Hier zie je wat foto's van de ontwerpen, het proces van het plakken én de onthulling gisteren.

Illustratie voor afstudeergeschenk hogeschool VIAA

Meestal werk ik voor uitgevers, maar af en toe mag ik iets heel anders doen. Het lijkt me leuk om van deze opdracht even wat van het proces te laten zien en lezen.

Dit voorjaar kreeg ik deze vraag van Hogeschool VIAA:
“Ieder jaar is het gebruikelijk om alle afgestudeerden van Hogeschool Viaa een afstudeergeschenk mee te geven. Bij dit geschenk geven we ook altijd een kunstwerk/illustratie mee dat verwijst naar ons jaarthema. Dit jaar is ons jaarthema: Vernieuwing. Wij zouden het heel leuk vinden om onze studenten te verrassen met een illustratie van u op een thermofles zoals in de bijlage. Het maximale drukformaat is 75 x 35 mm. Zou u dat willen doen?”

Mijn eerste gedachtes: “Wat superleuk! En wat superklein!”

Na wat brainstormen en schetsen kwam ik tot dit schetsvoorstel:

Ik bedacht dat ik hem graag wilde maken in zwart/wit met als steunkleur zachtblauw.
Als een vrijstaande illustratie, zonder achtergrond. Ik vind het mooi dat er dan geen rechthoekig kader om heen staat die de tekening afbakent.

Het is een Boomblauwtje op een vergeet me nietje. Een vlinder is echt een symbool van metamorfose, dat past bij vernieuwing. Daarbij vind ik het mooi passen bij studenten, die ook op het punt staan om 'uit te vliegen'. Boomblauwtjes zijn zachtblauw, dezelfde kleur als de bloem. Ook al zijn ze beiden heel alledaags, ze zijn wel prachtig. Vooral de vlinder, net een 'uitgeknipt stukje hemel'.

Het vergeet me nietje staat voor de school. Ik vind het dan ook passend om het logo tussen de wortels te zetten. De vlinders vliegen uit, maar als school hoop je toch dat ze de basis die jullie mee hebben gegeven niet zullen vergeten. Vandaar deze bloem.

Na akkoord van de opdrachtgever kon ik met de uitwerking beginnen. Ze gaven nog wel mee dat het ontwerp ook voor jongens moet kunnen, en dat het dus niet te meisjesachtig moest worden. Omdat ik het ontwerp vrij strak wilde uitvoeren en zeker geen zoete kleuren wilde gebruiken leek me dit goed te kunnen.

En zo kwam het ontwerp er uit te zien in kleur. Het grijs is eigenlijk transparant, en wordt de aluminiumkleur van de fles.

De uitwerking werd goedgekeurd en ging naar de drukker. Daar was nog wel even wat overleg noodzakelijk. Als echte boekillustrator teken ik niet op de computer. En als ik al iets op de computer doe, dan zijn dat geen vectorillustraties. Oei. Maar gelukkig kon de drukker er toch mee uit de voeten, en zo ziet mijn illustratie er gedrukt uit op de fles.

Ik ben er heel blij mee! Zelfs de fijne adertjes in de vleugels, waar je het aluminium van de fles doorheen ziet zijn prachtig gelukt! En de dunne voelsprietjes. Heel mooi!
Hopelijk vinden de afgestudeerden van Hogeschool Viaa van 2018 dat ook…

Nieuw! Mijn teken-tutorials op Youtube!

Wil je graag weten hoe ik begin aan zo'n groot prentenboek?
Wie bedenkt wat er op de platen moet komen, is dat de uitgever? De schrijver? 
Hoe lang ben je nou met een boek bezig?
Hoe maak je de karakters in je uitwerking net zo mooi als in je schets?
Wat maakt het tekenen van een prentenboekenpagina anders dan een losse tekening?

Als je het leuk vindt om daar meer over te horen en te zien,
kijk dan naar mijn nieuwe youtube kanaal, met korte tekentutorials.

De meeste filmpjes vind je ook op mijn website onder het kopje VIDEO

Neem alvast een kijkje in mijn nieuwe prentenboek!

Het voelt een beetje gek, ons nieuwe prentenboek zo glimmend en glanzend 'af' in de zomerbrochure van uitgeverij Kok/Callenbach. 
Terwijl ik hier in mijn werkkamer nog zit tussen een behang van schetsen, een la vol tekeningen en een halve uitwerking van dit boek op mijn tekentafel. Maar jullie mogen alvast zien waar het boek heen gaat. Ik ben heel benieuwd wat jullie er van vinden. Lijkt het jullie wat?

aanbiedingsfolder.jpg