Neem alvast een kijkje in mijn nieuwe prentenboek!

Het voelt een beetje gek, ons nieuwe prentenboek zo glimmend en glanzend 'af' in de zomerbrochure van uitgeverij Kok/Callenbach. 
Terwijl ik hier in mijn werkkamer nog zit tussen een behang van schetsen, een la vol tekeningen en een halve uitwerking van dit boek op mijn tekentafel. Maar jullie mogen alvast zien waar het boek heen gaat. Ik ben heel benieuwd wat jullie er van vinden. Lijkt het jullie wat?

aanbiedingsfolder.jpg

Knutselen met Jozef, Maria en de engelen

5 jaar geleden verzon en tekende ik 'Tirza's vrolijke frutselbijbel' dat werd uitgegeven door uitgeverij Vuurbaak. 
Sindsdien wordt ik regelmatig gevraagd voor het verzinnen en maken van creatieve knutsel en doe-platen.
Op school noemen ze dit werkbladen geloof ik. ;)
Vooral voor het thema 'Kerst' weten de opdrachtgevers mij te vinden. Ik wilde even een overzichtje maken, maar het bleek veel te veel te zijn. Daarom maar even een greep uit diverse doe-platen die ik maakte voor kerst. 

Maria op een wc rolletje, uit Tirza's vrolijke Frutselbijbel

Dit zijn voorbeelden van kinderpagina's, of stukjes daarvan, die ik maakte voor het magazine 'Elisabethbode'. Het leuke is dat ik ook vaak mag verzinnen wat ik maak, als het maar bij het thema past. Dat is voor mij geen probleem. Ik ben moeder van twee creatieve kinderen, en ben docent beeldende vakken geweest. Dus het stukje creatief denkwerk doe ik er graag bij. Dat was ook geval bij de engeltjes hieronder, die ik mocht verzinnen en maken voor magazine 'Jente'. Beide magazines zijn uitgaven van Royal Jongbloed. 

Ik tekende illustraties voor diverse advents-boekjes, en -kalenders en zondagsschoolmateriaal. Hieronder één van mijn favoriete knutselbladen: vingerpopjes die te gebruiken zijn bij het boekje 'Adventure', bekijk hier meer.

En dan tot slot mijn meest recente doe-plaat, een 'zoek de verschillen' pagina voor het kindermagazine 'Alef', dat nét dit weekend op de deurmat viel. Kun jij alle 10 verschillen vinden?

Vind je mij raar?

Misschien ben ik wel één van de weinige illustratoren die nog volledig analoog educatieve illustraties maakt. Omdat deze tekeningen vaak klein zijn, en redelijk snel gemaakt moeten worden vinden veel illustratoren dit prettiger. Ik kan daar maar niet aan wennen. Ik heb wel een tekentablet, maar die gebruik ik alleen voor retoucheren, het wegwissen van scanstof of gumrestjes die ik vergeten ben weg te blazen.

Ik hou er van, om te kleuren en de verf te laten vloeien, te kijken wat er gebeurt op het papier, en een klein beetje toeval en geluk toe te laten. Ik denk dat mijn tekeningen daardoor levendiger worden.

Hoe toepasselijk, deze tekeningen zijn voor Levendig uitgever, die een hele fijne methode levensbeschouwing uitgeeft: Kleur op school. Dit is een tekening bij een verhaal naar Toon Tellegen: 

‘Vind je mij raar?’ vraagt de inktvis aan de eekhoorn.
De eekhoorn kijkt hem aan en aarzelt even, heel even.'

Voor deze lesmethode 'Kleur op school' teken ik ook heel vaak kleine portretjes van kinderen. Grote en kleine kinderen, dikke, dunne, met of zonder bril, beugel, met allerlei verschillende huidskleuren. Dit wil de uitgever graag, zodat alle kinderen zich kunnen herkennen, en niemand zich een eekhoorn op de zeebodem hoeft te voelen.
Ik merk dat ik daardoor ook steeds beter kijk naar de kinderen in de klas van mijn dochters, in de trein, of op straat. Het is zo leuk om te zien hoe verschillend alle kinderen zijn, en wát dan precies het verschil is. Want ik wil natuurlijk niet allemaal dezelfde gezichtjes met toevallig een andere kleur verf inkleuren. Enorm leuk en leerzaam dus. 

Het begin van iets nieuws, over creëren

Ik ben met iets nieuws begonnen. Op eigen initiatief, iets wat heel dicht bij mijzelf ligt.
Het is fijn om helemaal vanuit niets een hele wereld te maken. En dat is gelijk waar dit prentenboek zal gaan denk ik. Over creëren.

De hoofdpersoon wordt een meisje, ik heb haar gebaseerd op mijn creatieve slimmerd die hier in huis meestal aan de knutseltafel te vinden is. Nou vind ik het altijd leuk om een hoofdpersoontje te maken die niet te popperig is, maar nét een beetje anders dan mainstream. En laat mijn dochter nou net vorige week een brilletje hebben gekregen! Waarom hebben eigenlijk zo weinig hoofdpersonen in prentenboeken en filmpjes een bril?

materiaal.jpg
meisje.jpg

En dit is dan de tweede hoofdpersoon. Geknutseld van een plastic flesje en bekertje, met een wasbol als kop en lampjes als ogen. O ja, en zwanenveren niet te vergeten.

Weet je waar die zwanenveren vandaan komen? Van de Bodensee, in Duitsland. In de Bodensee ligt ook een prachtig bloemeneiland, Mainau. Daar maakte ik deze rechter foto. De boom gebruikte ik in mijn illustratie.

geknutseld-insect.jpg
boom-op-Mainau

Weet je waar die zwanenveren vandaan komen? Van de Bodensee, in Duitsland. In de Bodensee ligt ook een prachtig bloemeneiland, Mainau. Daar maakte ik deze foto:

En deze boom gebruikte ik in mijn illustratie. Hier zie je hoe de eerste uitgewerkte spread van dit nieuwe prentenboek geworden is. Ik ben er blij mee!

Lesidee voor de (christelijke) kinderboekenweek

Voor alle meesters en juffen die nog een lesidee zoeken voor de kinderboekenweek:
Lisette en ik hebben een kijkwijzer gemaakt bij het prentenboek 'de kunstenaar'. Samen met het digitale prentenboek dat gratis te vinden is op Youtube en twee kleurplaten, heb je zo een hele mooie les voor de kinderboekenweek! 
'De kunstenaar' is geen griezelboek. Wel is het een spannend boek, waarin alles mis lijkt te gaan. Maar de kunstenaar gaat hier verandering in brengen.
Hier vind je de kijkwijzer, kleurplaten en het digitale prentenboek

 "Wat denken jullie dat de kunstenaar heeft gemaakt?"

"Wat denken jullie dat de kunstenaar heeft gemaakt?"