Illustratie voor afstudeergeschenk hogeschool VIAA

Meestal werk ik voor uitgevers, maar af en toe mag ik iets heel anders doen. Het lijkt me leuk om van deze opdracht even wat van het proces te laten zien en lezen.

Dit voorjaar kreeg ik deze vraag van Hogeschool VIAA:
“Ieder jaar is het gebruikelijk om alle afgestudeerden van Hogeschool Viaa een afstudeergeschenk mee te geven. Bij dit geschenk geven we ook altijd een kunstwerk/illustratie mee dat verwijst naar ons jaarthema. Dit jaar is ons jaarthema: Vernieuwing. Wij zouden het heel leuk vinden om onze studenten te verrassen met een illustratie van u op een thermofles zoals in de bijlage. Het maximale drukformaat is 75 x 35 mm. Zou u dat willen doen?”

Mijn eerste gedachtes: “Wat superleuk! En wat superklein!”

Na wat brainstormen en schetsen kwam ik tot dit schetsvoorstel:

Ik bedacht dat ik hem graag wilde maken in zwart/wit met als steunkleur zachtblauw.
Als een vrijstaande illustratie, zonder achtergrond. Ik vind het mooi dat er dan geen rechthoekig kader om heen staat die de tekening afbakent.

Het is een Boomblauwtje op een vergeet me nietje. Een vlinder is echt een symbool van metamorfose, dat past bij vernieuwing. Daarbij vind ik het mooi passen bij studenten, die ook op het punt staan om 'uit te vliegen'. Boomblauwtjes zijn zachtblauw, dezelfde kleur als de bloem. Ook al zijn ze beiden heel alledaags, ze zijn wel prachtig. Vooral de vlinder, net een 'uitgeknipt stukje hemel'.

Het vergeet me nietje staat voor de school. Ik vind het dan ook passend om het logo tussen de wortels te zetten. De vlinders vliegen uit, maar als school hoop je toch dat ze de basis die jullie mee hebben gegeven niet zullen vergeten. Vandaar deze bloem.

Na akkoord van de opdrachtgever kon ik met de uitwerking beginnen. Ze gaven nog wel mee dat het ontwerp ook voor jongens moet kunnen, en dat het dus niet te meisjesachtig moest worden. Omdat ik het ontwerp vrij strak wilde uitvoeren en zeker geen zoete kleuren wilde gebruiken leek me dit goed te kunnen.

En zo kwam het ontwerp er uit te zien in kleur. Het grijs is eigenlijk transparant, en wordt de aluminiumkleur van de fles.

De uitwerking werd goedgekeurd en ging naar de drukker. Daar was nog wel even wat overleg noodzakelijk. Als echte boekillustrator teken ik niet op de computer. En als ik al iets op de computer doe, dan zijn dat geen vectorillustraties. Oei. Maar gelukkig kon de drukker er toch mee uit de voeten, en zo ziet mijn illustratie er gedrukt uit op de fles.

Ik ben er heel blij mee! Zelfs de fijne adertjes in de vleugels, waar je het aluminium van de fles doorheen ziet zijn prachtig gelukt! En de dunne voelsprietjes. Heel mooi!
Hopelijk vinden de afgestudeerden van Hogeschool Viaa van 2018 dat ook…

Nieuw! Mijn teken-tutorials op Youtube!

Wil je graag weten hoe ik begin aan zo'n groot prentenboek?
Wie bedenkt wat er op de platen moet komen, is dat de uitgever? De schrijver? 
Hoe lang ben je nou met een boek bezig?
Hoe maak je de karakters in je uitwerking net zo mooi als in je schets?
Wat maakt het tekenen van een prentenboekenpagina anders dan een losse tekening?

Als je het leuk vindt om daar meer over te horen en te zien,
kijk dan naar mijn nieuwe youtube kanaal, met korte tekentutorials.

De meeste filmpjes vind je ook op mijn website onder het kopje VIDEO

Neem alvast een kijkje in mijn nieuwe prentenboek!

Het voelt een beetje gek, ons nieuwe prentenboek zo glimmend en glanzend 'af' in de zomerbrochure van uitgeverij Kok/Callenbach. 
Terwijl ik hier in mijn werkkamer nog zit tussen een behang van schetsen, een la vol tekeningen en een halve uitwerking van dit boek op mijn tekentafel. Maar jullie mogen alvast zien waar het boek heen gaat. Ik ben heel benieuwd wat jullie er van vinden. Lijkt het jullie wat?

aanbiedingsfolder.jpg

Knutselen met Jozef, Maria en de engelen

5 jaar geleden verzon en tekende ik 'Tirza's vrolijke frutselbijbel' dat werd uitgegeven door uitgeverij Vuurbaak. 
Sindsdien wordt ik regelmatig gevraagd voor het verzinnen en maken van creatieve knutsel en doe-platen.
Op school noemen ze dit werkbladen geloof ik. ;)
Vooral voor het thema 'Kerst' weten de opdrachtgevers mij te vinden. Ik wilde even een overzichtje maken, maar het bleek veel te veel te zijn. Daarom maar even een greep uit diverse doe-platen die ik maakte voor kerst. 

Maria op een wc rolletje, uit Tirza's vrolijke Frutselbijbel

Dit zijn voorbeelden van kinderpagina's, of stukjes daarvan, die ik maakte voor het magazine 'Elisabethbode'. Het leuke is dat ik ook vaak mag verzinnen wat ik maak, als het maar bij het thema past. Dat is voor mij geen probleem. Ik ben moeder van twee creatieve kinderen, en ben docent beeldende vakken geweest. Dus het stukje creatief denkwerk doe ik er graag bij. Dat was ook geval bij de engeltjes hieronder, die ik mocht verzinnen en maken voor magazine 'Jente'. Beide magazines zijn uitgaven van Royal Jongbloed. 

Ik tekende illustraties voor diverse advents-boekjes, en -kalenders en zondagsschoolmateriaal. Hieronder één van mijn favoriete knutselbladen: vingerpopjes die te gebruiken zijn bij het boekje 'Adventure', bekijk hier meer.

En dan tot slot mijn meest recente doe-plaat, een 'zoek de verschillen' pagina voor het kindermagazine 'Alef', dat nét dit weekend op de deurmat viel. Kun jij alle 10 verschillen vinden?

Vind je mij raar?

Misschien ben ik wel één van de weinige illustratoren die nog volledig analoog educatieve illustraties maakt. Omdat deze tekeningen vaak klein zijn, en redelijk snel gemaakt moeten worden vinden veel illustratoren dit prettiger. Ik kan daar maar niet aan wennen. Ik heb wel een tekentablet, maar die gebruik ik alleen voor retoucheren, het wegwissen van scanstof of gumrestjes die ik vergeten ben weg te blazen.

Ik hou er van, om te kleuren en de verf te laten vloeien, te kijken wat er gebeurt op het papier, en een klein beetje toeval en geluk toe te laten. Ik denk dat mijn tekeningen daardoor levendiger worden.

Hoe toepasselijk, deze tekeningen zijn voor Levendig uitgever, die een hele fijne methode levensbeschouwing uitgeeft: Kleur op school. Dit is een tekening bij een verhaal naar Toon Tellegen: 

‘Vind je mij raar?’ vraagt de inktvis aan de eekhoorn.
De eekhoorn kijkt hem aan en aarzelt even, heel even.'

Voor deze lesmethode 'Kleur op school' teken ik ook heel vaak kleine portretjes van kinderen. Grote en kleine kinderen, dikke, dunne, met of zonder bril, beugel, met allerlei verschillende huidskleuren. Dit wil de uitgever graag, zodat alle kinderen zich kunnen herkennen, en niemand zich een eekhoorn op de zeebodem hoeft te voelen.
Ik merk dat ik daardoor ook steeds beter kijk naar de kinderen in de klas van mijn dochters, in de trein, of op straat. Het is zo leuk om te zien hoe verschillend alle kinderen zijn, en wát dan precies het verschil is. Want ik wil natuurlijk niet allemaal dezelfde gezichtjes met toevallig een andere kleur verf inkleuren. Enorm leuk en leerzaam dus.