Tekenweekend bij kasteel grasbroek, limbricht

Wat een vreselijke bofkont ben ik toch, dat ik bij zo’n supertoffe, gezellige en hardwerkende groep illustratoren mag horen. Namelijk het Zwols Illustratoren Netwerk. Hier zijn professionele illustratoren bij aangesloten uit (de omgeving van) Zwolle (Overijssel). We komen elke maand samen om inspiratie op te doen, werk te bespreken en interessante thema’s en vraagstukken te behandelen. Het aller-állerleukste zijn de jaarlijkse tekenweekenden.

Afgelopen weekend gingen we naar Limbricht, bovenin Zuid Limburg. Heel decadent logeerden we in een prachtig kasteel van Natuurmonumenten, namelijk Kasteel Grasbroek. Wow, dan voel je je als illustrator voor een weekendje even schatrijk.
Vanaf daar trokken we er op uit om buiten te gaan tekenen. De eerste dag gingen we met een groep naar het plaatsje Schinnen, want we wilden graag de heuvels in.

De eerste tekening is altijd een ‘dingetje’. Daar moet je even doorheen. Ik plofte dus in het gras om een vlotte kleine tekening te maken. Want dan ben je er maar doorheen. Dit is getekend op mosgroen papier met pastelpotloden. Op een tekenweekend is het leuk om wat nieuws uit te proberen qua materiaal. Omdat het toch niet voor een opdrachtgever is, kan je lekker wat experimenteren. Ik werk normaal nooit op gekleurd papier, en ook niet met pastelpotloden, dus het was even zoeken, maar ook best heel leuk.

Links zie je een huis met pastelpotlood op zwart papier. Het werd toch te somber vergeleken met hoe het er buiten uitzag in het zonnetje. Wat een heerlijk weer voor eind september hè? ‘s middags pakte ik dan ook het meest schreeuwerige kleur papier dat ik had voor mijn volgende tekening. Het is een soort roze-rood en geeft zowat licht. Best een uitdaging om daar een tekening over te zetten die niet wegvalt. Ik zat in de toegangspoort van een oude boerderij net buiten Schinnen.

We hebben een aantal goede koks in onze ZIN groep, ik hoor daar niet bij maar ik eet alles wel met liefde op. Na lekker samen te hebben gegeten houden we een werkbespreking. Dan is het net weer of je op de academie zit. Iedereen legt zijn werk neer, en vertelt er wat over, en dan geven we elkaar tips. Het is gelijk ook weer heel inspirerend voor de dag erna. Het werd een heel kort nachtje, want we hadden onze eerste ZIN brandoefening. Het was dus gelukkig vals alarm. Maar voor zo’n mooi kasteel waar het brandalarm af gaat komt de brandweer zijn bed wel uit! Dus het werd nog een hele belevenis, met 10 brandweermannen op de stoep en taart om 6 uur ‘s ochtends. De tweede dag begon vroeg…

Als je in een kasteel slaapt, moet je dat kasteel eigenlijk ook wel tekenen, vond ik. Ik had mezelf voorgenomen dat ik dit weekend wat losser wilde werken en niet teveel ploeteren op te ingewikkelde architectonische toestanden. Niet teveel gummen en poetsen maar plezier maken op papier. Nou, deze tekening rechtsboven was dus eigenlijk precies wat ik me voorgenomen had om níet te gaan doen. Veel te stijfjes.

Ik ging op zoek naar een andere plek om te tekenen, en liep het Limbrichtse bos in. Wat fijn, mooi en stil. Ik kwam op een grote open plek waar een grote afgezaagde boom lag. Heerlijk vlot heb ik deze boom opgezet met een stokje en oost-indische inkt en een beetje kleurpotlood. Met dezelfde vaart tekende ik nog een andere boom, vol gekke verfspatten. Hoe kan dat nou? Een van de andere ZIN leden lopen kliederen? Of van een potje paintball? In ieder geval leuk om te tekenen. Ondertussen was ik behoorlijk verdwaald. Gelukkig zijn de Limburgers erg aardig, en werd ik meerdere keren vriendelijk de weg gewezen. Uiteindelijk kwam ik bij kasteel Limbricht, waar ik ook nog wilde tekenen. Het bleek een hele mooie plek te zijn.

Wat is het weekend voorbij gevlogen! Ik heb nu al weer zin in volgend jaar!

Als je het leuk vindt om een verslagje van vorig jaar te zien, dan vind je hier een filmpje van ons tekenweekend op Ameland.