Een coverontwerp voor 'De raadselridder'

originele cover, illustratie Sylvia Weve

originele cover, illustratie Sylvia Weve

Naast het illustreren van prentenboeken zou ik graag leesboeken voor iets oudere kinderen illustreren. Denk aan een cover en enkele binnenillustraties. Maar om een uitgever te overtuigen dat ik dat prima zou kunnen moet ik natuurlijk wel wat kunnen laten zien. Daarom besloot ik een bestaand leesboek een nieuwe cover te geven.

Ik koos ‘De raadselridder’ van Bette Westera. De originele cover is getekend door Sylvia Weve en hoewel ik fan ben van haar illustraties in bijvoorbeeld ‘Doodgewoon’ (ook van Bette Westera) spreekt deze cover mij niet zo aan. Het verhaal wel. Het verhaal is sprookjesachtig maar ook fris, met veel taalgrapjes. Een beetje vervreemdend ook. Mijn dochter van 10 leest het boekje nu en heeft daar veel plezier in.

schetsen-raadselridder-bettewestera

Op een druilerige dag ging ik lekker schetsen.
Op een zonnige dag begon ik met kleur te experimenteren. Ik maakte een blauwe versie uit de losse pols, te rommelig.

poging 2: Ik spande een roze papier op, dat lukte ook nog fatsoenlijk! Ik tekende nu wel lichtjes een opzetje. Het meisje pakte heel goed uit, zo in het roze. Mijn dochter zat mee te kijken en zei: “Mam, Ik denk dat meisjes van mijn leeftijd dat roze haar wel cool vinden.“ Vervolgens verprutste ik het bos met mijn gouache.

Poging 3. het roze haar was dus een blijvertje. Ook maar eerst weer even een opzetje maken, de vormen worden dan toch steviger.

Daarna weer uitwerken. Eerst bepalen waar het licht op moet vallen, wat de aandacht moet trekken. Beetje spannende sfeer creëren in het bos. “Nu wordt het teveel een griezelboek, mama”. Zo’n dochter, daar heb je echt wat aan. Weer wat meer kleur…

raadselridder-opzetje.jpg
raadselridder-uitwerken.jpg
raadselridder-cover.jpg

Deze versie mocht van mij de scanner in. Drastisch bijsnijden in Photoshop, want er zaten toch nog teveel afleidende gedeeltes om heen. Tekst erin. Omdat ik geen grafisch ontwerper ben heb ik het vrij eenvoudig gehouden.

Wat vinden jullie van het resultaat?
Zou je dit boek oppakken van de boekenplank?