Illustratie voor afstudeergeschenk hogeschool VIAA

Meestal werk ik voor uitgevers, maar af en toe mag ik iets heel anders doen. Het lijkt me leuk om van deze opdracht even wat van het proces te laten zien en lezen.

Dit voorjaar kreeg ik deze vraag van Hogeschool VIAA:
“Ieder jaar is het gebruikelijk om alle afgestudeerden van Hogeschool Viaa een afstudeergeschenk mee te geven. Bij dit geschenk geven we ook altijd een kunstwerk/illustratie mee dat verwijst naar ons jaarthema. Dit jaar is ons jaarthema: Vernieuwing. Wij zouden het heel leuk vinden om onze studenten te verrassen met een illustratie van u op een thermofles zoals in de bijlage. Het maximale drukformaat is 75 x 35 mm. Zou u dat willen doen?”

Mijn eerste gedachtes: “Wat superleuk! En wat superklein!”

Na wat brainstormen en schetsen kwam ik tot dit schetsvoorstel:

Ik bedacht dat ik hem graag wilde maken in zwart/wit met als steunkleur zachtblauw.
Als een vrijstaande illustratie, zonder achtergrond. Ik vind het mooi dat er dan geen rechthoekig kader om heen staat die de tekening afbakent.

Het is een Boomblauwtje op een vergeet me nietje. Een vlinder is echt een symbool van metamorfose, dat past bij vernieuwing. Daarbij vind ik het mooi passen bij studenten, die ook op het punt staan om 'uit te vliegen'. Boomblauwtjes zijn zachtblauw, dezelfde kleur als de bloem. Ook al zijn ze beiden heel alledaags, ze zijn wel prachtig. Vooral de vlinder, net een 'uitgeknipt stukje hemel'.

Het vergeet me nietje staat voor de school. Ik vind het dan ook passend om het logo tussen de wortels te zetten. De vlinders vliegen uit, maar als school hoop je toch dat ze de basis die jullie mee hebben gegeven niet zullen vergeten. Vandaar deze bloem.

Na akkoord van de opdrachtgever kon ik met de uitwerking beginnen. Ze gaven nog wel mee dat het ontwerp ook voor jongens moet kunnen, en dat het dus niet te meisjesachtig moest worden. Omdat ik het ontwerp vrij strak wilde uitvoeren en zeker geen zoete kleuren wilde gebruiken leek me dit goed te kunnen.

En zo kwam het ontwerp er uit te zien in kleur. Het grijs is eigenlijk transparant, en wordt de aluminiumkleur van de fles.

De uitwerking werd goedgekeurd en ging naar de drukker. Daar was nog wel even wat overleg noodzakelijk. Als echte boekillustrator teken ik niet op de computer. En als ik al iets op de computer doe, dan zijn dat geen vectorillustraties. Oei. Maar gelukkig kon de drukker er toch mee uit de voeten, en zo ziet mijn illustratie er gedrukt uit op de fles.

Ik ben er heel blij mee! Zelfs de fijne adertjes in de vleugels, waar je het aluminium van de fles doorheen ziet zijn prachtig gelukt! En de dunne voelsprietjes. Heel mooi!
Hopelijk vinden de afgestudeerden van Hogeschool Viaa van 2018 dat ook…