De kwast erover... Gouache versus Aquarelverf

Ik ben van mening dat je je als illustrator altijd moet blijven ontwikkelen. Ergens gaat dit bij mij vanzelf. Want ik doe steeds nieuwe inspiratie op, bijvoorbeeld bij collega illustratoren, waardoor je nieuwe dingen wilt uitproberen. Maar soms kun je zo druk zijn met opdrachten dat je snel voor je veilige comfortzone kiest. Na de zomervakantie wilde ik bewust beginnen met een persoonlijk werk. Om er weer in te komen. Een goed moment om ook weer eens wat te proberen qua verf. Bij deze een blogje van mijn werkproces.

In de vakantie had ik een klein schetsje gemaakt van mijn dochter dat ik wilde gebruiken. We zijn naar de Vogezen geweest en hebben heerlijk gewandeld, zelfs op blote voeten.

Ik werkte de schets uit met aquarelverf. Dat gebruik ik het laatste jaar meestal, soms in combinatie met kleurpotlood. Rechts zie je het eindresultaat. Ik vond het niet onaardig, maar het meisje wat stijfjes en te gepriegeld. Het spuiteffect van de verf op de achtergrond vond ik mooi werken. Zo wekt het de suggestie van bomen, zonder teveel aandacht te trekken. Hieronder zie je hoe ik dat deed. Ik vulde kleine lege spuitflesjes om mijn bril schoon te maken met acrylinkt, iets verdund met water.

Er moest een versie 2 komen vond ik. Groter, en monumentaler. Hierboven zie je de opzet van deze tweede versie. Steviger van compositie vind ik zelf. Ik wilde hem ook steviger maken qua manier van schilderen. Ik heb een paar week geleden veel gouache tubes gekregen die van mijn opa zijn geweest. Aangezien ik veel collega’s heb die dol zijn op dit materiaal wilde ik het ook wel eens proberen.
Sjonge, wat viel dat tegen! het droogt al terwijl je net met je penseel aankomt bij je papier. Het vloeit bijna niet. Ik was er behoorlijk onhandig mee. Maar ik vond dat ik het een eerlijke kans moest geven, dus worstelde door totdat het een acceptabele tekening werd.

De vacht van de beer vind ik mooi. De hele beer eigenlijk wel. De takken en bladeren ook. Maar er zijn ook gedeeltes die ik te vlak vind worden, beetje grof en saai van kleurdiepte. Het meisje, de appels, en eigenlijk ook de ringstaart maki. (Het favoriete dier van ons gezin sinds we ze in de dierentuin hebben gezien.) Tja, wat nu…

Een versie 3! Die zie je hier rechtsboven. Weer met aquarelverf. Wat heerlijk om de verf weer te laten vloeien, lekker snel te werken en mooie onverwachte effecten en kleurvlakken te krijgen. Het licht komt er als vanzelf in. Ik was hier al behoorlijk tevreden over. Een mooie combinatie van monumentale vormen, en het lichte van aquarelverf. Ik liet alledrie de versies aan mijn man en dochter zien, en ze hadden twee hele goede opmerkingen:
-Mijn man vond de beer in versie 2 veel beter, want daar oogt hij lekker zwaar en lomp, zoals een echte beer.
-Mijn dochter vond de beer in versie 3 meer een schattig babybeertje. Hmm… daar ging ik niet voor. Het had alles te maken met zijn pootjes, en zijn zachtere kleur.

Ik was het helemaal met ze eens. De kwast erover…. Over de beer dan. :)

En ik ben er blij mee! Het gewicht van de gouache en de mogelijkheden voor een vacht komen helemaal tot zijn recht in de beer. En het meisje staat heerlijk licht te stralen in de zon als aquarelletje. En het is nog een eenheid geworden ook.

Het eindresultaat

Even voorstellen: Owen en Mzee

Mijn grote vriendenboek

1-voorstellen-owen-mzee.jpg

Het allerlaatste duo is mijn favoriete vriendenkoppel uit 'Mijn grote vriendenboek'. Wat een
bijzondere combinatie, en zo'n lief verhaal: ik wil jullie voorstellen aan Owen en Mzee.

Owen was nog maar een baby nijlpaard toen hij zijn familie kwijtraakte bij een tsunami. Hij werd meegenomen naar een dierenopvang in Kenya en kwam daar in een buitenverblijf waar ook schildpadden waren. Owen ging gelijk op Mzee af, een grote oude schildpad van 130 jaar. Misschien leek hij door zijn ronde grote vorm en kleur wel op een nijlpaard! Mzee moest eerst wel even wennen aan de drukke Owen die steeds achter hem aanliep, maar na een tijdje vond hij hem erg aardig, en bleef zelf ook graag bij het baby nijlpaard in de buurt. Ze liepen samen overal heen, en Mzee liet Owen goede plekken zien om te eten en te slapen. Eigenlijk werd Mzee een soort mama voor Owen. Toen Owen volwassen was geworden, en te groot voor Mzee, werd hij in een eigen verblijf geplaatst, samen met een vrouwtjes nijlpaard Cleo.

Mijn grote vriendenboek, Uitgeverij KokBoekencentrum
Vormgeving Tineke Werkt prijs: 14,99 
Hier kun je meer van het vriendenboek bekijken en bestellen.

Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Owen_and_Mzee
https://www.youtube.com/watch?v=QJngdGrIfeA

Even voorstellen: Suryia en Roscoe

Mijn grote vriendenboek

1-voorstellen-roscoe-suryia.jpg

Er zijn nog twee duo's die ik jullie wil voorstellen uit 'Mijn grote vriendenboek'.
Suryia de orang oetang en Roscoe, een Bluetick Coonhound, werden vrienden toen ze elkaar tegenkwamen in een wildpark in Zuid Carolina. De zwerfhond volgde een paar werknemers van het wildpark. Toen de orang Oetang Suryia hem zag ging ze gelijk naar hem toe. De mensen van het wildpark vonden dat de hond er vermagerd en verloren uitzag, dus besloten ze hem te verzorgen en eten te geven. Toen de hond Suryia weer zag, liep ze gelijk naar de orang oetang toe, en begonnen ze te spelen. Dat is bijzonder, want meestal zijn honden bang voor apen. Toen de hond Roscoe echt van niemand bleek te zijn mocht ook zij in het wildpark blijven wonen en werd hij dikke vrienden met Suryia. Nu zwemmen ze vaak samen, spelen ze samen, en Surya laat de hond zelfs uit.

Mijn grote vriendenboek, Uitgeverij KokBoekencentrum
Vormgeving Tineke Werkt prijs: 14,99 
Hier kun je meer van het vriendenboek bekijken en bestellen.

Bron: http://suryiaroscoe.com/

Even voorstellen: Albert en Themba

Mijn grote vriendenboek

1-voorstellen-themba-albert.jpg

Vandaag zijn Albert en Themba aan de beurt!
Themba was een babyolifant, die in een natuurreservaat leefde in Zuid Afrika. Toen hij 6 maanden oud was, overleed zijn moeder. Opzichters hoopten dat hij geadopteerd zou worden door een andere olifant, maar helaas gebeurde dat niet. Ze namen hem op in een dierenopvang, maar hij was zo verdrietig dat hij niet wilde eten. De verzorgers wilden een maatje voor hem zoeken, en ze kozen Albert het schaap. Toen ze aan elkaar werden voorgesteld vond Themba het eerst maar niks. Hij jaagde Albert de hele kooi rond, flapperend met zijn oren om zichzelf extra groot te maken. Gelukkig was er een plekje waar het schaap naar toe kon, en waar Themba hem niet kon achtervolgen. Hij kon wel bij het schaap met zijn slurf, en nadat hij een nachtje goed aan het schaap geroken had begon hij hem toch leuk te vinden. Toen Albert 's ochtend het hok eens goed ging bekijken liep Themba steeds met hem mee, zijn slurf op de rug van Albert. Sindsdien maken ze vaak samen wandelingen door het wildpark. Stoeien ze samen, en eten ze samen acaciablaadjes.

Mijn grote vriendenboek, Uitgeverij KokBoekencentrum
vormgeving Tineke Werkt prijs: 14,99 Hier kun je meer bekijken en bestellen.

Bronnen: 
https://www.dailymail.co.uk/news/article-1084689/Pictured-The-baby-elephant-adopted-sheep.html
https://www.youtube.com/watch?v=Qct4MDyMmtk

Even voorstellen: Milo en Bonedigger

Mijn grote vriendenboek

milo-bonedigger-mijngrotevriendenboek.jpg

Vandaag wil ik Milo en Bonedigger aan jullie voorstellen!
Bonedigger is een leeuw in een dierenpark in Oklahoma. Hij is bevriend met Teckel Milo. Bonedigger is geboren met een zeldzamen botziekte, waardoor hij kreupel is. Toen hij een klein welpje was werd Milo al bij hem gebracht, om hem te helpen en met hem te spelen, omdat hij niet gelijk goed mee kon komen met de andere leeuwen. De vriendschap is gebleven, ook al is de mannetjesleeuw nu al 500 pond! Ze spelen nog steeds samen, slapen samen bovenop het slaaphok, en Milo poetst zelfs de tanden van Bonedigger. Milo neemt soms ook andere teckelvrienden mee, en dat vindt Bonedigger ook geen probleem. Milo is een slim hondje, en probeert de 'leeuwentaal' na te doen, om te kunnen praten met zijn grote vriend. Hij kan al bijna zo hard grommen als een leeuw!

Mijn grote vriendenboek, Uitgeverij KokBoekencentrum 
Vormgeving Tineke Werkt prijs: 14,99 Hier kun je bestellen en meer van het boek bekijken.
Bron: https://socialnewsdaily.com/56929/milo-the-dachshund-and-bonedigger-the-lion-are-best-friends/

Even voorstellen: Muschi en Mäuschen

Mijn grote vriendenboek

Volgende week ligt er een gloednieuw vriendenboek in de winkels!
Dit originele vriendenboek is gebaseerd op échte dierenvriendschappen en laat zien dat de bijzonderste vriendschappen soms juist de leukste zijn. Deze week zal ik de dieren alvast even voorstellen:

1-voorstellen-muschi-mauschen.jpg

In September 1968 kwam de kraagbeer Mäuschen wonen in de Berlijnse dierentuin. Zij werd een heel beroemde beer door haar vriendschap met een kleine zwarte zwerfkat, genaamd Muschi. Muschi kwam op een dag in 2000 haar hok binnenwandelen. De verzorgers hadden niet verwacht dat Mäuschen dit toe zou laten, maar zij vond het geen probleem. In tegendeel, ze leek het heel gezellig te vinden. De kat bleef in het hok, en 7 jaar deelden ze hun eten en deden ze samen dutjes in de zon. In 2007 moest het berenverblijf verbouwd worden, en werd beer Mäuschen tijdelijk ondergebracht in een kooi. Muschi had geen idee waar haar grote vriendin was gebleven en bleef haar zoeken, tot ze de kooi gevonden had. De verbouwing duurde een half jaar, en al die tijd bleef Muschi de kooi van de beer bezoeken, en miauwde ze naar haar. Toen de beer naar zijn oude verbeterde verblijfsruimte werd gebracht, lieten de verzorgers Muschi dan ook maar weer wonen bij Mäuschen. De dag dat ze weer herenigd werden was heel bijzonder om te zien voor de dierentuin bezoekers. Ze renden naar elkaar toe, en Muschi bleef beer Mäuschen maar kopjes en likjes geven. Af en toe maakten bezoekers van de dierentuin zich zorgen over de veiligheid van de kat bij zo'n grote beer. Soms vragen ze zelfs aan een verzorger of ze de kat niet mee naar huis kunnen nemen. Maar dan zei de dierenverzorger: "alleen als je de beer ook meeneemt.'

Mijn grote vriendenboek, Uitgeverij KokBoekencentrum, Vormgeving Tineke Werkt
prijs: 14,99 Hier kun je bestellen en meer van het boek bekijken.

bron: https://newsd.co/read-unusual-friendship-held-everyone-spellboundbut-met-tragic-end-decade/2/